Pílenie kmeňov na rezivo
By Wood-Mizer, Europe

Existuje rad rôznych metód a techník, ako pílením premeniť kmene na rezivo. Zahrňujú pílenie „na ostro“, otáčanie, pílenie na kvalitu kresby dreva, na hranoly, pílenie nepretržitým otáčaním. Pre získanie predstavy je tu úvodný prehľad spôsobov pílenia vašich kmeňov na požadované rezivo.
Pílenie „na ostro“
Známe tiež ako pílenie dosiek alebo pílenie od začiatku do konca, je spôsob, pri ktorom sa kmeň píli na počiatočnom čele asi do polovice, potom sa iba raz otočí k opačnému čelu, aby sa kmeň úplne dopílil. Aj keď to môže byť najľahší a najrýchlejší spôsob pílenia, znamená to, že každý kus reziva sa musí po popílení omietnuť, aby sme dostali čo najvyššiu hodnotu. Takto získané rezivo je často široké a ťažké, má nižšiu kvalitu a počas sušenia sa môže nadmerne pokriviť. Kvôli týmto nevýhodám sa tento spôsob všeobecne odporúča pre kmene nižšej kvality.

Pílenie „na ostro“ otáčaním
Pri pílení na hranol sa prvé rezy vykonajú na vršku kmeňa a kmeň sa potom prevráti o 180 stupňov, aby sa vykonali ďalšie rezy na opačnej strane. Po prvom otočení o 90 stupňov sa píli tretia strana a po otočení o ďalších 90 stupňov posledná strana, kmeň je zhranený na stredný kus - hranol. Tento hranol se posiela k ďalšiemu stroju na ďalšie spracovanie, alebo sa predá ako objemné a ťažké rezivo. Tento spôsob maximalizuje produktivitu píly vyjadrenú v metroch dosiek za deň a všobecne sa používa v oblasti pílenia tvrdého dreva. Primárne sa používá na kmene strednej a nízkej kvality, pílenie na hranol môže ušetriť vzácny čas a úsilie, keď sa pracuje s drevom nízkej kvality a nízkej hodnoty.

Pílenie na hranoly
Spôsob podobný píleniu na hranol začína otáčaním a pílením vonkajších strán kmeňa na dosky, kým stred nie je zhranený na štvorstranný hranol. Namiesto toho, aby sa hranol ponechal tak, ako je, otáča sa a píli pre získanie maximálneho množstva reziva. Ak je treba, dosky sa následne omietnu odpílením bočných hrán. Hoci existuje rad rôznych spôsobov, ako dosiahnuť najlepšiu kvalitu a výťažnosť z kmeňa, každý môže týmto spôsobom získať výborné rezivo.

Pílenie nepretržitým otáčaním (pnutie dreva)
Je najobľúbenejšia metóda v USA a Kanade, ale v každom prípade je užitočné vedieť, ako sa kmeň týmto spôsobom píli. Pri tomto spôsobe sa kmeň píli, otočí na novú stranu, píli a znovu otočí až päťkrát. Z finančnho hľadiska je tento spôsob nejlepšou metódou pílenia kmeňov strednej a vysokej kvality, hoci na niektorých pílach môže byť obtiažne kmeň obracať a denný objem produkcie môže byť nižší.

Pílenie na kvalitu kresby dreva
Existuje niekoľko dôvodov zvážiť tento spôsob pílenia vášho reziva, pretože kresba dreva je u niektorých tvrdých druhov dreva veľmi žiaduca. Napríklad takto pílený dub sa cení viac než dub pílený naplocho. Drevo pílené týmto spôsobom má rozmerovo solídnejší zmysel a pri sušení nezoschne ako naplocho pílené drevo. Pre tieto prednosti stolári, výrobcovia skriniek, dielne kvalitného nábytku a iní remeselníci tradične preferujú takto popílené drevo. No jednako, nie všetko rezivo získa pri tomto pílení na cene kvôli množstvu manipulácie a času venovanému jeho výrobe. Drevo pílené týmto spôsobom sa vyznačuje uhlom, v ktorom letokruhy pretínajú plochu odpílenej dosky. Aj keď existujú na túto věc rôzne názory, všeobecne sa takto popílené drevo definuje ako letokruhy, ktoré sú 80 až 90 stupňov k ploche dosky. Táto metóda môže tiež produkovať takmer radiálne pílené drevo, kde do úvahy pripadá uhol letokruhov k ploche dosky 45 až 80 stupňov.

Výhody reziva píleného týmto spôsobom
- Výrazná lúčovitá kresba je pre spracovateľov cenná charakteristická vlastnosť
- Polovičné zosychanie na šírku oproti priamo pílenému rezivu pri sušení (3% oproti 6%)
- Schne v ploche s menším rizikom, že bude počas sušenia praskať
- Stabilnejšie v prostredí s premenlivou vlhkosťou
- Při použití na podlahy sa opotrebováva rovnomerne
Nevýhody reziva píleného týmto spôsobem
- Výsledkom je často až o 20% nižšia výťažnosť z kmeňov
- Nižšia produkcia reziva
- Vyžaduje asi o 15% dlhšie časy sušenia
- Zosychanie hrúbky je dvakrát väčšie oproti priamo pílenému rezivu
- Má špicaté hrče v porovnaní s guľatými hrčami, čo znižuje pevnosť
***